Adli Bilişim Nedir?

Adli bilişim, dijital dünya kapsamında elde edilen tüm verilerin incelemesini gerçekleştiren bir bilim dalıdır. Delillerin toplanması, incelenebilir bir şekilde farklı ortamlara aktarılması, değerlendirilmesi ve analiz edilmesi başlıklarında global standartlarda geçerlilikleri bulunan yazılımlarla süreçleri yönetilen bir alandır.

İngilizce karşılığı Computer Forensics olan Adli Bilişim, elektronik ortamlarda barındırılan yazı, görsel, video, uygulama ve tüm multimedya içeriklerin bilimsel olarak inceleme ve değerlendirme işlemlerini kapsar. Bir olayın aydınlatılması noktasında kişiler, kurumlar veya olay ile alakalı tüm dijital çevre birimleri ile ilişkisi bulunan cihazlarda inceleme gerçekleştirerek delil niteliğinde raporların oluşturulması bu bilim dalının ana amacıdır. Türk Ceza Kanunu içerisinde ülkemizde de yeri olan bu dalın işlemlerini Adli Bilişim Uzmanı, Adli Bilişim Mühendisi ve Adli Bilişim İnceleyicisi unvanlı kişiler yürütür.

Adli bilişim inceleme süreci tanımlama, inceleme, analiz ve raporlama ana başlıkları altında değerlendirilir.

Ülkemizde resmi olarak adli inceleme süreçlerini Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ve akredite bilirkişi çalıştıran kurumlar yürütmektedir. Sivil olarak özel şirketler ve konu ile alakalı bilirkişiler de inceleme işlemleri gerçekleştirerek raporlar oluşturabilmektedir.

Adli bilişim alanında kullanılan ücretli ve ücretsiz popüler programları Adli Bilişim İnceleme Yazılımları başlıklı yazımda listeledim. Bu alanda kendinizi geliştirmek istiyorsanız bu içeriğe de göz atabilirsiniz.

Görüşlerini aşağıdaki form ile paylaşabilirsin;

Sizin İçin Öneriliyor
Twitter üzerindeki herhangi bir hesabın ID (Identification Number) bilgisini kullanıcı adından…